SmodCMS

WOJEWÓDZKIE OBCHODY ROCZNICY STANU WOJENNEGO W TUCHOLI

15.12.2019

38 lat temu o północy władze komunistyczne z W. Jaruzelskim na czele, wprowadziły w Polsce stan wojenny Tym samym rozpoczął się zaplanowany i opracowany w Warszawie, i w Moskwie brutalny proces likwidacji Solidarności, związku, który 16 miesięcy wcześniej wlał w serca Polaków wiarę i nadzieję na odzyskanie wolności. Ta bezpardonowa akcja zbrojna w której Polak stanął z bronią w ręku przeciwko drugiemu Polakowi, tak naprawdę wymierzona została przeciwko całemu narodowi. W środku Europy dokonał się zamach nie tylko na naszą wolność ale również na naszą godność. To był czas narodowej próby, czas wielkiej ofiary i czas zabijania, więzienia, internowania i prześladowania ludzi, którym marzyła się wolna i niepodległa Polska. Oprawcy tych zbrodni w większości nie ponieśli za swoje zbrodnie żadnej kary. Po 38 latach, 13 grudnia, w Tucholskim Ośrodku Kultury miały miejsce zorganizowane przez Tucholską „Solidarność” wojewódzkie obchody tej tragicznej rocznicy.

Najpierw odbyło się nadzwyczajne, wyjazdowe posiedzenie Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność”. To było pierwsze w historii posiedzenie, które odbyło się poza Bydgoszczą. Po części merytorycznej członkowie Zarządu Regionu połamali się opłatkiem życząc sobie, dobrych, pięknych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia. A potem już wszyscy udali się na główne obchody, które odbyły się w głównej sali TOK.

Na wstępie uroczystości oj. Mieczysław Łusiak,  kapelan NSZZ „Solidarność” Regionu Bydgoskiego, poprowadził wzruszającą modlitwę za wszystkie ofiary stanu wojennego, odczytując listę dziewięciu zabitych górników kopalni Wujek.

W tucholskich uroczystościach wzięli udział liczni zaproszeni goście: minister członek Rady Ministrów i Przewodniczący Rady Stałej Komitetu Rady Ministrów Łukasz Szreiber, Senator RP Andrzej Kobiak, Wojewoda Kujawsko–Pomorski Mikołaj Bogdanowicz, Wicemarszałek woj. Kujawsko–Pomorskiego Zbigniew Ostrowski, Wiceprzewodnicząca Sejmiku woj. Kujawsko–Pomorskiego Agnieszka Kłopotek, Przewodniczący Zarządu NSZZ „Solidarność” Regionu Bydgoskiego Leszek Walczak, Naczelnik Delegatury Instytutu Pamięci Narodowej w Bydgoszczy Edyta Cisewska, Starosta Powiatu Tucholskiego Michał Mróz, Burmistrz Tucholi Tadeusz Kowalski,  Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Tucholskiego Halina Janowska–Giłka, Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Tucholi Renata Madej i Jan Świerczyński. Szczególnie ważna była obecność działaczy opozycyjnych oraz uczestników wydarzeń grudnia 1981 roku. Wśród gości sporą grupę stanowili Prezesi i Dyrektorzy wielu zakładów pracy. Licznie również w sali TOK zgromadziła się młodzież tucholskich szkół średnich wraz ze swoimi Dyrektorami. To właśnie oni będą kolejnym pokoleniem, które pielęgnować ma pamięć o tych dramatycznych wydarzeniach.

Tucholskie obchody były okazją do wręczenia medali zasłużonym dla województwa i Regionu Bydgoskiego działaczy. Wśród wyróżnionych znaleźli się również przedstawiciele naszego powiatu. Złotym medalem „Unitas Durat Palatinatus Cuiawiano – Pomeraniesis” (Trwa w Jedności Województwo Kujawsko – Pomorskie) uhonorowano, działacza opozycyjnego, pana Stanisława Gacę, natomiast srebrnymi medalami: kapelana tucholskiej Solidarności,  ks. kan. Ireneusza Kalfa oraz Przewodniczącego Solidarności w Hydrotorze, Andrzeja Szreibera. Medale „Zasłużony dla Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” otrzymali: Przewodnicząca KZ NSZZ „Solidarność” w Spółdzielni Mieszkaniowej, Ewa Tajl, Przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Nadleśnictw  RDLP w Toruniu z siedzibą w Tucholi,  Artur Wojnowski, oraz członkowie KZ NSZZ „Solidarność” w Hydrotorze, Andrzej  Cemka i Waldemar Łoński.

Na koniec obchodów uczestnicy wysłuchali pięknego i poruszającego recitalu zespołu skrzypcowego Amber Trio.

I oby nigdy już więcej, żadna ideologia nie doprowadziła do podniesienia przez władzę ręki na swój własny naród.

Darek Siciński

Relacje: